Sunday, 3 March 2019

Anak Ketagih Gajet? Bagaimana Nak Bantu?

Assalamu'alaikum wrt wbt


Setiap kali saya berjumpa dengan peserta ceramah, program, ibu bapa tadika dan kawan-kawan saya, soalan wajib yang pasti ditanya ialah " Teacher Shikin bagi tak anak main telefon? "

Jika saya kata saya tak bagi pasti sahaja ada yang tidak percaya kan?

Ya. Saya beri anak saya telefon untuk Wafi (14 tahun) dan Wasim (12 tahun). Itu pun baru tahun ini. Selama 14 tahun baru saya dan suami membenarkan setelah yakin anak-anak memahami peraturan yang kami kenakan.

Saya hanya memberikan telefon kepada Wafi dan Wasim pada hari cuti sahaja iaitu Sabtu Ahad dan cuti sekolah sahaja. Alhamdulillah mereka mematuhi peraturan ini.

Apakah yang kita mesti tahu berkenaan gajet supaya anak tidak ketagihan?

1. Jangan beri gajet kepada anak yang berumur 2 tahun ke bawah. Umur begini anak-anak perlukan rangsang secara langsung daripada kita sebagai ibu bapa.

2. Jangan beri gajet lebih dari 2 jam sehari. Selain daripada tidak bagus untuk kemahiran sosial anak, mata anak juga akan terjejas.

3. Kita mesti tegas. Siapa yang menetapkan peraturan? Tentu sahaja kita sebagai ibu bapa. Tentukan peraturan supaya anak tidak ketagih gajet. Contohnya benarkan anak bergajet hanya pada hari Sabtu Ahad sahaja.

4. Jangan biarkan anak bergajet tanpa komunikasi dan interaksi. Jangan biarkan anak menonton youtube dalam satu hala contohnya.  Tetapi kita juga terlibat supaya anak mendapat manfaat.

5. Tetapkan waktu tanpa gajet contohnya waktu makan, waktu tidur.

6. Jika anak mengamuk, kita mesti tegas dan keras hati. Mungkin kita hanya bagi ketika bateri tinggal sedikit atau tutup data telefon. Dan gantikan dengan membuat aktiviti bersama-sama.

7. Jangan larang sahaja tapi kita kena beri alternatif. Gantikan gajet dengan aktiviti seperti melukis, mewarna, main lego dan sebagainya.

Apa akan jadi jika anak ketagih gajet:

1. Anak mungkin lewat bercakap

2. Anak mungkin tidak bersosial

3. Anak mungkin lewat membaca sebab lewat bercakap

4. Anak akan tidur dan bangun lambat

5. Anak tidak fokus

Berikut adalah aktiviti yang boleh bantu anak kita supaya tidak ketagih gajet:

1. Main basikal/skuter

2. Main di padang permainan

3. Melukis

4. Mewarna

5. Basuh kereta dengan ayah

6. Main bola

7. Masak dengan mama

8. Beli barang dapur bersama

9. Main air/berenang

10. Buat buku scrap

Kesimpulannya, tak salah nak beri anak gajet tapi kita jika berlebihan ianya akan memberi mudarat kepada anak. 

Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada semua. 

Ashikin Hashim


1 comment:

  1. This blog is very informative related to gealth issues. Being a father its very helpful for me and my childerns. I must say these are the best blogs for health.

    https://www.team4kids.com/

    ReplyDelete